Burn-out onder jongeren
Geplaatst op 16 februari 2019 door AmyStress bij jongvolwassenen
Huidige jongvolwassenen zijn een generatie die altijd te horen hebben gekregen dat ze alles kunnen doen wat ze willen. Dat de wereld voor ze openligt. Daarom is het zo verassend dat voor vele van deze jonge professionals de arbeidsmarkt ontzettend zwaar valt. Niet alleen hebben veel jongeren moeite om een goede baan te vinden in hun vakgebied. Veel afgestudeerde jongeren kampen met een burn-out. Veel jongeren zijn helaas opgebrand terwijl ze nog maar net aan hun carrière begonnen zijn. Hoe dit mogelijk is de vraag. Klachten die vaak te horen zijn bij deze jongeren zijn klachten van vermoeidheid, stress en angst. Veel geven aan dat de oorzaken van deze problemen zijn dat de prestatiedruk te hoog is of dat ze een baan hebben die niet aan hun verwachtingen voldoen.
Een nog groter gevaar is dat meer dan 72.000 jongeren in Nederland onder de 25 jaar zitten thuis vanwege arbeidsongeschiktheid door psychische problemen. Ook hier zijn stress en depressies een vaak gehoorde oorzaak. De vraag is hoe dit mogelijk is want we leven in een ontzettend welvarend land. Juist omdat veel jongeren te horen krijgen dat ze alles kunnen doen wat ze willen zien ze door de bomen het bos niet meer. Ze willen alles tegelijkertijd. Reizen, veel vrienden, sociaal leven, liefdesleven, een succesvolle baan. Vooral de prestatiedrang kan hoog zijn en daardoor zorgen voor een burnout. Omdat voor veel jongeren een burnout een ding is dat ze niet willen toegeven blijven ze te lang zichzelf pushen.
Duurzame inzetbaarheid
Daarom is het belangrijk voor werkgevers om duurzame inzetbaarheid te creëren binnen de bedrijven waar deze jongeren werken. Duurzame inzetbaarheid betekent een manier van werken creëren waar de werknemer langere tijd mee kan nemen en op gelijkmatige wijze kan groeien binnen het bedrijf. Er moet natuurlijk voor elke werknemer doorgroeimogelijkheden zijn in de carrière maar duurzame inzetbaarheid betekent dat er minder tot geen kans is op te veel stress en prestatiedruk. Op deze manier kunnen pas afgestudeerden op een veel gezondere manier de arbeidsmarkt betreden.
Omdat fysieke gezondheid vaak gepaard gaat met mentale gezondheid kunnen werkgevers daarom ook een verantwoordelijkheid nemen als het gaat om de fysieke gezondheid van werknemers. Mogelijkheden om dit te doen zijn bijvoorbeeld het introduceren van sportdagen of het toegang geven tot een fitness zaal. Veel bedrijven hebben tegenwoordig ook lunch. Gezonde voeding helpt ook tegen stress dus daarom kan het als bedrijf erg goed zijn om te investeren in gezonde lunches voor de werknemers zodat deze optimaal kunnen blijven presteren.
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.